Winkelwagen

Yoeri Havik blikt terug op succesvol en druk 2021

Topsport /  3 Min  /  door Thijs Verkuil

Het was iets na vier uur ’s nachts toen Yoeri Havik voor het eerst in beeld kwam tijdens de Olympische wegwedstrijd. Het was het begin van hectisch half jaar, met daarin deelname aan de Olympische Spelen, een titel op het Europees Kampioenschap, uitsluiting van het WK en een Nederlands Kampioenschap dat even niet om het wielrennen ging.

Foto: op het Nederlands kampioenschap won Yoeri vier nationale titels.

"De EK-titel was uiteindelijk een traject van drie jaar samen met Jan-Willem"


Zijn deelname aan de Olympische wegwedstrijd was slechts een voorproefje voor het echte werk. Bijna twee weken later nam hij deel met Jan-Willem van Schip aan de koppelkoers. Voor Yoeri was dit de eerste keer dat hij meedeed aan de Olympische Spelen. “Het was natuurlijk heel bijzonder om op de eerste dag van de Spelen en de voorlaatste dag in actie te komen”, blikt hij terug op het avontuur in Japan. “Ik heb mijn werk goed kunnen doen, Bauke Mollema werd uiteindelijk vierde en de bondscoach Koos Moerenhout en de andere renners waren mij ook dankbaar voor mijn werk. Daarna kon ik nog twee weken trainen en volledig geacclimatiseerd toeleven naar de koppelkoers.” Op de koppelkoers eindigde hij samen met Jan-Willem van Schip knap als vijfde.

Daarop volgde een heel drukke periode van iets minder dan drie maanden. In oktober stond het Europees Kampioenschap op de planning, waarin Yoeri samen met Jan-Willem van Schip Europees kampioen werd op de koppelkoers. Het was uiteindelijk een beloning voor het harde werk dat ze samen hebben geleverd. “De EK-titel was uiteindelijk een traject van drie jaar samen met Jan-Willem. Je stelt aan het begin een doel en daarna is het een heel lang proces geweest waar we aan hebben gewerkt. Van de eerste stapjes aan hem leren en ondertussen zelf ook steeds beter worden tot aan het EK. Na de laatste anderhalf jaar met eigenlijk alleen trainingen en bijna geen wedstrijden, zijn we heel trots op wat we bereikt hebben.”

Foto: samen met Jan-Willem van Schip won Yoeri meerdere koppelkoersen.
Ondanks de Europese titel mochten Yoeri en Jan-Willem niet starten op het wereldkampioenschap. “Het hele verhaal rondom het WK was echt een domper voor ons”, vertelt Yoeri. Toch lukte het hem om doelen te blijven stellen en zichzelf te motiveren. “Om de Zesdaagse van Gent in de Europese trui te rijden, was bijvoorbeeld iets dat mij heel veel motivatie gaf.” Ook op het Nederlands kampioenschap ontbrak het niet aan motivatie, als was dat niet de reden zoals gehoopt. Vier dagen voor het NK kwam zijn koersmaatje Amy Pieters hard ten val met de bekende gevolgen van dien. 

"De doelen voor komend jaar zijn duidelijk voor mij. Daar wil ik echt goed zijn."


“Het ongeluk van Amy maakte het NK heel lastig. Ineens was dat NK helemaal onbelangrijk, maar toch leek het ons het beste voor de verwerking om het NK te rijden. Amy is altijd zo gebrand op de Nederlandse kampioenschappen. Dit jaar werd ze ook nationaal kampioen op de weg, dus reden we allemaal voor haar. Om uiteindelijk vier keer het rood-wit-blauw te winnen in drie dagen is dan erg bijzonder. Ik ben blij dat het lukte onder alle omstandigheden, omdat het ook aangeeft hoe hoog mijn niveau nu ook is.”  

Met een half jaar vol herinneringen maakt Yoeri zich nu klaar voor het komende seizoen. Het zal een jaar zijn waarin andermaal het baanwielrennen centraal zal staan. “De doelen voor komend jaar zijn duidelijk voor mij: in april hebben we de Nations Cup in Glasgow, in augustus het EK in München en in oktober het WK in Parijs. Daar wil ik echt goed zijn.”