Winkelwagen

De fiets is deel van de oplossing.
Profwielrennen is deel van het probleem.

Denk je aan profwielrennen, dan denk je aan groen, natuur en gratis energie. Toch is de wielersport één van de meest vervuilende sporten ter wereld. 


Een groot wagenpark reist jaarlijks miljoenen kilometers achter het peloton aan, teams vliegen de hele wereld over en wedstrijden laten nog altijd een spoor van bidons en verpakkingen achter in de berm.


Ondertussen zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker en heftiger. De fiets is deel van de oplossing naar een duurzamere toekomst, terwijl het profwielrennen nog altijd deel uitmaakt van het probleem. Daarom is het tijd om een andere weg in te slaan.

  

BEAT The Waste

We zijn ons zeer bewust van onze eigen impact op het milieu en klimaat. Het punt is bereikt waarop we niet langer kunnen wegkijken en in actie moeten komen.


BEAT The Waste markeert de start van onze zoektocht naar betere oplossingen en hiermee willen we extra aandacht vestigen op dit onderwerp. 
Daarom rijden we op het NK Wielrennen op vrijdag 24 juli 2022 in een opvallend tenue gemaakt van en geïnspireerd op gerecyclede materialen.


Klik rond in de onderstaande afbeelding voor het verhaal achter deze speciale uitrusting.
Het begint hier pas

Als wielerclub willen we nu echt het gesprek beginnen over de duurzaamheid in het wielrennen. We doen dit niet om met één campagne ons imago te vergroenen. We zijn er ook niet op uit om het braafste jongetje van de klas te zijn. De hele klas, de professionele wielersport, moet voor dit vak gaan slagen. 


Het gaat er ook niet om dat we onze schade compenseren, maar dat we vooraf de juiste vragen stellen, creatieve oplossingen bedenken en de juiste keuzes maken. Kortom: geen bomen planten om de CO2-uitstoot te compenseren, maar structureel kiezen om minder uitstoot en minder afval te produceren. 

Meng je in de discussie

We commiteren ons aan een duurzame aanpak. Dat begint met de vraag wat het precies betekent om een duurzame wielerploeg te zijn. Welke stappen moeten we nemen? En hoever kun je gaan? Bij deze aanpak hoort ook dat we ons kwetsbaar opstellen. We hebben nog veel te leren en te innoveren. 


Daarom doen we een oproep aan de wielercommunity om zich in de discussie te mengen. We willen graag dat je ons helpt om te bepalen wat ervoor nodig is om duurzaam te zijn. Zie jij verbeterpunten en/of kun je betere alternatieven bedenken? Dan mag je ons daar op aanspreken. We gebruiken alle input om een roadmap op te stellen richting een duurzame wielerploeg.

In de komende maanden gaan we onze platformen gebruiken om deze discussie te voeren.
Wil je nu alvast meepraten als member? Ga dan naar het Online Clubhuis.

Vind je het een vet shirt of wil je ook cruisen op zo'n skateboard? De BEAT The Waste Jersey en het BEAT WasteBoard zijn nu ook in beperkte oplage verkrijgbaar in de BEAT shop. Beide producten worden bezorgd door de fietskoeriers van Cycloon. 

BEAT The Waste Jersey

€90

BEAT Wasteboard

€300

BEAT The Waste Bundle

€350

Skateboard van verpulverde bidons

Jaarlijks blijven er stapels bidons over na het wielerseizoen. Met de overgebleven bidons van 2021 zijn we naar WasteBoards gegaan met de vraag of zij hier skateboards van kunnen maken. 


Normaal gesproken maken zij boards met doppen van petflessen en niet van een stuk grotere bidons en de doppen die daar bij horen. 


De bidons zijn in allemaal kleine deeltjes gehakt en in een speciale pers gegaan met meer dan 1600 bar aan druk er op. Daar zijn prachtige boards uitgekomen. Een mooie bestemming voor al dit overtollige plastic.

Witte broek en elektrische volgwagen

Op weg naar grote en structurele veranderingen, staat BEAT The Waste voor de eerste switch in onze mindset.  Een belangrijke stap is dat we opnieuw gaan nadenken over alles wat we doen: kan dit duurzamer? 


Daarom rijden we ook met een witte broek. Witte wielerkleding is minder vervuilend dan geverfde wielerkleding. Gamechanger? Nee. Mindset-switch? Ja. 


Een andere quick win is dat JustBuyYourCar ons voorziet van elektrische volgwagens voor het NK. Het spreekt voor zich dat de uitbreiding hiervan één van de prioriteiten is voor de komende periode.

Outfit van gerecycled materiaal

Toen de skateboards uit de pers kwamen was het meteen duidelijk: deze print is zo goed dat het op een shirt gedrukt moet worden. De designers van kledingpartner AGU zijn boven zichzelf uitgestegen om dit ingewikkelde design op een wielershirt te krijgen. 

AGU maakt al langere tijd wielerbroeken van gerecycled materiaal. Speciaal voor BEAT The Waste zijn ze ook op zoek gegaan naar een polyestersoort voor shirts die gemaakt is van hergebruikte materialen.